Velkommen som udgiver på BubbleMinds. Vi har her samlet lidt forskellig information, der kan være godt at vide som ny udgiver på BubbleMinds. Her kan du læse om:
1. Hvad er et godt materiale, hvad skal det indeholde og hvordan kan det opbygges?
- 1.1 Forside.
- 1.2 Materialevejledning, spilleregler, evt. print/kopieringsvejledning.
- 1.3 Selve materialet.
- 1.4 Om udgivelsen og fodnote.
2. Sådan opretter du et materiale på BubbleMinds – trin for trin… inkl. video-guides
3. Sådan redigerer du i et allerede eksisterende materiale? Inkl. video-guide
4. Sådan kan du lave billeder af dit materiale – inkl. video-guide
5. Prissætning, kommisionssalg og udbetaling
6. Liste over billedersider på nettet
1. Hvad er et godt materiale, hvad skal det indeholde og hvordan kan det opbygges?
Som det første skal materialet være dit eget, dvs. noget du selv har fremstillet. For os, er det vigtigt, at materialerne på BubbleMinds har kvalitet, og er nemme at anvende for andre lærere. Et godt materiale, er et materiale, der er let for andre lærere at gå til. Vi giver her vores bud på, hvordan et materiale kan opbygges.
BubbleMinds 4 grundelementer:
1.1 Forside.
1.2 Materialevejledning, spilleregler, evt. print/kopieringsvejledning.
1.3 Selve materialet inkl. brug af billeder.
1.4 Om udgivelsen og fodnote.
1.1 Forside
Forsiden kan du tænke som forsiden på en bog. Forsiden er typisk den, som bruges til salgsbillede på hjemmesiden. Du kan se og læse mere om, hvordan du laver salgsbilleder af dit materiale under punkt 4. På forsiden skal du skrive:
- Titlen på dit materiale.
- Dit navn.
- Indsætte evt. et billede til blikfang eller indsætte nogle billeder af selve materialet.
- Notere at materialet er udgivet på BubbleMinds.
- Notere en Copydan-tekst. Evt. denne: “Husk, at indberette dette ark til Copydan, hvis du er Copydanskole”.
1.2 Materialevejledning
Materialevejledningen eller lærervejledningen er vigtig at have med, da det er denne, som gør det nemt for andre at anvende netop dit materiale. I denne kan du skrive:
- Hvordan materialet kan/skal anvendes, evt. didaktiske overvejelser.
- Beskrive evt. spilleregler mm. hvis dit materiale er et spil/leg
- Indsætte en indholdsfortegnelse/lave en liste over materialeindholdet, så man nemt og hurtigt kan danne sig et overblik over materialet.
- Evt. lave en print- og/eller kopi-vejleding, hvis der fx. er en smart måde at printe eller kopiere materialet, eks. print 4 ark pr. side.
1.3 Selve materialet inkl. brug af billeder
Et materiale kan være alt muligt forskelligt, som kan bruges i en undervisningssammenhæng. Det kan være alt lige fra spil, lege, undervisningsforløb, e-bøger, plakater/plancher, opgaver, ordkort – alt, hvad man kan forestille sig til brug i en undervisning.
Du kan lave materialer i mange programmer. Vores udgivere lave materialer i bl.a. Power Point, Publisher, Word, Google Slides, Pages, SketchBookEpress og Adobe Draw. Vælg det program du føler dig mest sikker i. Giv venligst filen et navn uden bogstaverne: æ, ø og å, da det godt kan drille lidt i vores system.
Når du vil bruge billeder i dit materiale, skal du altid huske, at der er ophavsret på de fleste billeder fra en almindelig søgning på nettet. Du kan enten vælge at søge om tilladelse til at bruge billedet/billederne hos ophavshaveren (i nogen tilfælde et forlag, hvis der er tale om et forsidebillede af en bog) – eller du kan vælge at benytte billeder fra gratis billedeside på nettet. Se listen af billedesider under punkt 6.
1.4 Om udgivelsen og fodnote
Som det sidste skal du også huske at lave en side i dit materiale, hvor du noterer følgende:
- Skriv gerne en tak til kunden, fordi kunden har hentet netop dit materiale.
- At materialet er udarbejdet af dig, meget gerne med kontaktoplysninger (mailadresse), så kunden kan kontakte dig, hvis kunden har spørgsmål eller kommentarer til dit materiale.
- Kildeangivelse – hvor kommer billeder, illustrationer mm. fra. Læs mere om brug af billeder under punkt 6.
- Notere en Copydan-tekst. Den kunne lyde sådan: “Husk, dette materiale er nu dit. Du kan tage materialet med dig, hvis du flytter skole. Du må gerne have materialet liggende på både dine computere og din tablet, og du må printe det til eget brug – og naturligvis gerne kopiere til din egen undervisning. Men du må IKKE lave fildeling eller udlevere kopier til dine kollegaer og venner. Husk at indberette til Copydan, HVIS din skole er udvalgt som kontrolskole”.
NB. Indsæt en fodnote på alle siderne i dit materiale, hvor du noterer: materialets title, dit navn, udgivet på BubbleMinds, samt en Copydan-tekst, eks. Husk, at indberette dette ark til Copydan, hvis du er Copydan skole.
2. Sådan opretter du et materiale på BubbleMinds – trin for trin…inkl. video-guide
- Titel på materialet (lav den ikke for lang titel af hensyn til visning på hjemmesiden).
- Skriv en salgstekst/beskrivelse af materialet, så andre kan læse om materialet og få et indblik i materialet inden de evt. vælger at hente/købe materialet.
- Prissæt dit materiale. Det er dig, som fastsætter prisen. Husk prisen skal være inkl. moms. Husk også at notere 0 kr., hvis materialet er gratis (ellers kan det ikke lægges i “indkøbskurven”). Se og læs mere om prissætning og kommisionssalg af dit materiale under punkt 5.
- Upload dine filer (dit materiale inkl. vejledning og Om udgivelsen). Materialet uploades typisk som pdf-fil eller en redigérbar fil (hvis andre skal have lov til at redigere i materialet). Det er muligt at uploade flere filer til det samme materiale.
- Udfyld hvilke kategoriseringer dit materiale falder ind under. Søg for ikke at få krydset af i felterne: Ukategoriseret, Aktivitetstype, Klassetrin og Fag, da disse er for overordnede.
- Skriv gerne et par nøgleord/tags.
- Indsæt et salgsbillede (dette bliver forsidebilledet på hjemmesiden). Klik på Indsæt varebillede og upload dit billedet til dit personlige mediebibliotek på din side – vælg dit billede og klik på Indsæt varebillede.
- Indsæt flere salgsbilleder – gerne 2-5 billeder af dit materiale. Klik på Tilføj varegalleribilleder og upload igen dine billeder til dit personlige mediebibliotek på din side – vælg dit billede og klik på Tilføj til galleri.
- Hvis du på et tidspunkt lægger andre materialer på side, eller måske allerede har andre materialer liggende i forvejen, har du mulighed for at forbinde materialerne med hinanden, så de bliver vist sammen ude på hjemmesiden. Dette gør du ved at klikke på Forbundne varer og klikke på Mersalg, og derfra søge efter titler på de materialer du gerne vil forbinde.
- Send til sidst dit materiale til gennemsyn ved at klikke på Indsend til gennemsyn. Efter et stykke tid, vil dit materiale blive godkendt og du kan nu se det på hjemmesiden samt i din Udgiveroversigt.
Her nedenfor har vi lavet en par video-guide, så du kan se hvordan du helt praktisk gør inde på vores side.
3. Sådan redigerer du i et allerede eksisterende materiale? Inkl. video-guide
Nogle gange har man brug for at rette i et allerede oprettet materiale. Det kan enten være fordi du opdaget en fejl i dit materiale, du bare gerne vil tilføje noget eller noget helt tredje.
Når du retter i et allerede udgivet materiale forsvinder materialet for en stund ude på hjemmesiden og også på din Udgiveroversigt. Men så snart materialet er blevet godkendt igen vil det være at se ude på hjemmesiden og på din Udgiveroversigt. Når du retter i et materiale, bliver materialet også automatisk opdateret ude på kundernes konto. Kunderne får dog desværre ikke en avisering om denne opdatering, så det vil være en god service at gøre opmærksom på denne opdatering, evt. via et Facebook-opslag. Send os gerne en mail, hvis du ønske hjælp til dette.
Her nedenfor kan du se, hvordan du helt praktisk opdatere et materiale på vores side.
4. Sådan kan du lave billeder af dit materiale – video-guide
Hos BubbleMinds bruger vi gratis-programmet Jing til at lave varebilleder med, men der findes også rigtig mange andre måder at lave skærmbilleder på. Hvis du vil prøve kræfter med Jing, kan det hentes gratis her: https://www.techsmith.com/jing-tool.html
Her har vi lavet en video-guide til, hvordan programmet bruges og hvordan det lægges ind i dit mediebibliotek.
5. Prissætning, kommisionssalg og udbetaling
Det er altid dig som udgiver, der fastsætter prisen på dit materiale. I Danmark er der moms på varer (også undervisningsmaterialer, læs bl.a. på Skat’s hjemmeside her: https://skat.dk/skat.aspx?oID=1947064&chk=216701)
Vedr. udbetaling af kommision afhænger det af, hvilken udgivertype du har valgt at tilmelde dig som. Som henholdsvis Plus- og Basisudgiver beholder du henholdsvis 85 % eller 55 % af salget. De resterende, henholdsvis 15 % eller 45 %, beholder BubbleMinds. Vi har her lavet et lille regneeksempel, som forklarer udregningen af kommisionen:
- Din salgspris, eks. 10 kr.
- BubbleMinds fratrækker momsen, dvs. 20 % af de 10 kr. Herved er beløbet nu 8 kr.
- Kommision bliver beregnet udfra prisen efter momsen (BubbleMinds afregner momsen til Skat).
- Som Plusudgiver vil du få udbetalt 85 % af de 8 kr., dvs. 6,80 kr.
- Som Basisudgiver vil du få udbetalt 55 % af de 8 kr., dvs. 4,40 kr.
Udbetalingen af et evt. salg sker i første halvdel af hver måned – dog udbetales der ikke beløb under 100 kr. Beløb under 100 kr. overføres til næste måned. Vi vil meget gerne udbetale via bankoverførsel, så derfor må du som udgiver meget gerne sende os dit kontonummer på mail: info@bubbleminds.dk
6. Liste over billedersteder på nettet
Vi har her samlet et lille udvalg af sider på nettet, hvor du kan hente billeder, illustrationer, clipart, skrifttyper mm. til dine materialer. Billeder fra de fleste af siderne er frigivet, som betyder at de ikke er beskyttet af ophavsretten. Billederne er gratis, men husk dog altid alligevel at læse betingelserne på de enkelte sider, bl.a. hvordan grafikken må anvendes, og hvordan man skal kreditere for brugen af grafikken i sit materiale (Terms of use). Noter venligst disse oplysningen på siden “Om udgivelsen” i dit materiale.
Hvis du kender andre gode steder med gratis billeder, illutrationer, clipart, skrifttyper mm. hører vi gerne fra dig. Send dit/dine forslag til info@bubbleminds.dk
Cliparts og billeder/foto
Billeder/illustrationer/foto
- OpenClipart: OpenClipart fungerer som et fælleskab og en samling af vektore og clipart. Her kan man finde alverdens illustrationer, men man har også mulighed for selv at oplaoade illustrationer til siden. Openclipart indeholder over 120.000 vektore og clipart.
- My Cute Graphics: My Cute Graphics har det fineste univers af clips art, baggrunde og rammer. Der er Alle illustrationerne er tegnet 100% af den amerikanske Laura Strickland.
- Pixabay: Pixabay er en database fuld af billeder i høj kvalitet. Der findes over 920.000 fotoer, vektore og kunst illustrationer. Det er gratis at oprette sig på siden og dermed få adgang til billederne.
- Pexels: Stor gratis billeddatabase.
- StockPhotosforfree: Stock Photos 4 free er en gratis billeddatabase. Der findes over 100.000 fotos i databasen og de må alle bruges privat eller til kommerciel brug. Det eneste det kræver, er at man registrer sig på siden.
- LibreStock: LibreStock er en database med over 62.000 gratis billeder. Det eneste er dog, at man skal søge på engelsk.
Faglige billeder
- Nationalmuseets samlinger: Et rigtig fint sted, hvis du skal finde historiske fotos og materialer. I Natioalmuseets samling findes der både fotos og andre materialer, hvor ophavsretten er udløbet og dermed må brugs frit, men der findes også fotos og materialer, der stadig er beskyttet af ophavsretten. Du kan læse meget mere om, hvordan du krediterer de forskellige materialer her.
- Statens museum for kunst: En stor samling af kunstbilleder. Billederne skal være Public Domain for at du må anvende disse.
Skrifttyper
- Kevin and Amanda Free Srapbookfonts: Det amerikanske ægtepar Kevin og Amanda står bag denne side og tilbyder et stort udvalg af skrifttyper.
- Fontspace: Fontspace indeholder over 31.000 forskellige skrifttyper.
Opdateret april 2020