Hænderne i bolledejen med Publisher

04/09-2019 09:09 • Skrevet af

Jeg hedder Liselotte Ring Kryger og jeg er lærer på en specialskole i Espergærde. Igennem mere end 20 år har jeg her fået mulighed for at lære rigtig mange skønne børn at kende, alle med det til fælles, at de har forskellige indlæringsmæssige udfordringer. Dette har medført, at jeg som lærer har været nødt til at tilpasse min undervisning, til disse børns måde at lære på. Mange af mine elever er f.eks. meget let afledelige, har en langsomt stigende læringskurve, har brug for mange gentagelser, lærer kun når de føler sig motiveret, kan ikke presses til at lære noget, lærer bedst gennem sjov og leg, har svært ved at skrive i hånden og har glæde af en finmotorisk og visuel tilgang til stoffet.

Det har til tider været svært at skaffe materialer nok, som lever op til alle disse krav. Gennem tiden er jeg derfor begyndt at udvikle mine egne ting, i første omgang digitale materialer i programmet Notebook, og sidenhen også analoge materialer. Jeg har tidligere også udgivet fem børnebøger, som alle handler om sårbare børn og et enkelt digitalt materiale om det fonologiske arbejde med vokalerne.

For et års tid siden fik jeg øje på siden Bubbleminds.dk, som jeg syntes lød rigtig spændende. Jeg havde nemlig gennem noget tid fulgt den amerikanske side ”TeachersPayTeachers”, men strandede altid på, at alle opgaverne er på engelsk. Men Bubbleminds er jo for danske lærere til dansktalende børn. Dette gav mig lyst til selv at prøve at udgive nogle af mine egne hjemmelavede materialer.

Jeg læste lidt på Sannes gode råd til nye udgivere og besluttede mig for, at programmet Publisher passede mig bedst. Jeg havde kun meget lidt erfaring med programmet indtil da, men ved hjælp af YouTube-videoer satte jeg mig ind i de grundlæggende funktioner. Sidenhen har jeg prøvet mig frem, ud fra metoden, ”Hvad mon der sker, hvis jeg trykker her… ups!”. Heldigvis er der en tilbagepil (øverst i venstre hjørne), som især i starten blev flittigt brugt.

I Publisher arbejder man med tekst og billeder i lag. Dvs. at man kan rykke en tekst op, så den ligger foran et billede, og man kan f.eks. lave en farvet baggrund, ved at rykke dette lag ned bagerst.

I fanen ”hjem” finder man de vigtigste funktioner.

Man skal huske at tegne et ”tekstfelt”, når man skal skrive noget.

Også ”tabel”-knappen har været god at kende. Du kan vælge om tabellen skal være ”usynlig”, så den bare fungerer som en rettesnor for dig, eller du kan vælge farve og forskellig tykkelse på stregerne.

Knappen ”figurer” er ligeledes god at kende. Her får du mulighed for at lave farvede felter som baggrund til dine materialer, så det hele ikke bliver for blegt og kedeligt. Under fanen ”sidedesign” sætter du flueben ved ”hjælpelinjer” og ”objekter”. På denne måde får du hjælp til at sætte tekst og billeder pænt op på siden, så det hele ikke sejler rundt.

Under fanen ”Indsæt” finder du knappen ”billeder”. Her får du adgang til hele dit lager af billeder. Og ja, du skal selv i gang med at skaffe dig et lager. Du kan evt. hente billeder på Pixabay.com, her henter jeg de fleste af mine. Jeg har fra starten bestemt, at jeg ikke vil have udgifter på at lave mine materialer, men det er muligt at tilkøbe billeder, hvis man synes. Der findes dog rigtig mange flotte og sjove billeder ganske gratis derude.

Da mit første materiale var udgivet på Bubbleminds.dk, gik ventetiden i gang. Tanker som, ”Mon der er nogen, der vil købe mine ting?”, ”Hvor mange downloads får jeg mon?”, ”Er det overhovedet brugbart for andre end mig?”, gik gennem hovedet. Da det efterhånden gik op for mig, at ja, der var faktisk en hel del mennesker, som syntes de havde glæde af mine ting, både i normal- og specialområdet, kom der mere og mere blod på tanden. Alle mine ideer fra tidligere fik pludselig konkret form via Publisher, og er på nuværende tidspunkt blevet til over 150 forskellige røre-gøre-materialer til indskolingen og specialundervisningen.

Jeg oprettede mig som Forlaget Kluddermor og lavede også en Facebookside, så jeg kunne reklamere for mine ting. På nuværende tidspunkt har jeg over 3400 følgere og får rigtig mange opmuntrende og søde kommentarer fra folk, som dagligt bruger mine materialer i deres undervisning eller hjemme, sammen med deres egne børn.

Mit største projekt indtil videre er nok mit læseprogram, som består af 138 materialer, der alle guider barnet sikkert gennem læseprocessens mange trin, fra det starter som legelæser til det slutter som lydbaseret læser. Her får barnet mulighed for at indlære rimord, stavelser, sammensatte ord, alfabetremsen, vokaler, konsonanter, rimanalogi, forlyd, udlyd, indlyd, lydanalyse, fonemsammensætning, læsning af ord og sætninger fra to bogstaver og op, konsonantklynger, flerstavelsesord, vokalforveksling samt de 120 mest almindelige ord.

Du kan evt. læse mere om ”Kluddermors Læseprogram” her: https://bubbleminds.dk/produkt/kluddermors-laeseprogram/

Så mit råd til jer derude, som går og overvejer, om I skal kaste jer ud i at udgive egne materialer, vil være. Kom i gang, tro på det, prøv, lav fejl, prøv igen. Ha’ det sjovt, brug jeres kreativitet, vær tro mod jeres egne erfaringer med, hvad der virker, giv jer god tid, vær omhyggelige og lad alle jeres ideer få konkret form, f.eks. via Publisher. I sidste ende er det jo os, der hver dag sidder med ”hænderne i bolledejen”, som ved, hvilke materialer vi har brug for.

Rigtig god fornøjelse ?