Materialeguide

Vi har her lavet en guide til dig, som gerne vil igang med at lave materialer – hvad dit materiale skal indeholde inden det kan blive udgivet på BubbleMinds. Du kan herunder læse om følgende:

1. Hvad er et godt materiale, hvad skal det indeholde og hvordan kan det opbygges?

 • 1.1 Forside
 • 1.2 Materialevejledning, spilleregler, evt. print/kopieringsvejledning
 • 1.3 Selve materialet
 • 1.4 Om udgivelsen/kolofonside
 • 1.5 Fodnote på hver side

2. Sådan opretter du et materiale på BubbleMinds – trin for trin…

3. Sådan redigerer du i et allerede eksisterende materiale?

4. Sådan kan du lave billeder af dit materiale.

5. Prissætning, kommisionssalg og udbetaling

6. Liste over billedersider på nettet

1. Hvad er et godt materiale, hvad skal det indeholde og hvordan kan det opbygges?

Som det første skal materialet være dit eget, dvs. noget du selv har fremstillet. For os, er det vigtigt, at materialerne på BubbleMinds har kvalitet, og er nemme at anvende for andre lærere. Et godt materiale, er et materiale, der er let for andre lærere at gå til. Vi giver her vores bud på, hvordan et materiale kan opbygges ud fra vores 4 grundelementer:

 • 1.1 Forside
 • 1.2 Materialevejledning, spilleregler, evt. print/kopieringsvejledning
 • 1.3 Selve materialet inkl. brug af billeder
 • 1.4 Om udgivelsen/kolofonside
 • 1.5 Fodnote på hver side
1.1 Forside

Forsiden kan du tænke som forsiden på en bog. Forsiden er typisk den, som bruges til salgsbillede på hjemmesiden. Du kan se og læse mere om, hvordan du laver salgsbilleder af dit materiale under punkt 4. På forsiden skal du skrive:

 • Titlen på dit materiale.
 • Indsætte evt. et billede til blikfang eller indsætte nogle billeder af selve materialet.
 • Indsæt et Copyright-ikon efterfulgt at dit navn.
 • Notér gerne at materialet er udgivet på BubbleMinds.
1.2 Materialevejledning

Materialevejledningen eller lærervejledningen er vigtig at have med, da det er denne, som gør det nemt for andre at anvende netop dit materiale. I denne kan du skrive:

 • Hvordan materialet kan/skal anvendes, evt. didaktiske overvejelser.
 • Beskrive evt. spilleregler mm. hvis dit materiale er et spil/leg
 • Indsætte en indholdsfortegnelse/lave en liste over materialeindholdet, så man nemt og hurtigt kan danne sig et overblik over materialet.
 • Evt. lave en print- og/eller kopi-vejleding, hvis der fx. er en smart måde at printe eller kopiere materialet, eks. print 4 ark pr. side.
1.3 Selve materialet inkl. brug af billeder

Et materiale kan være alt muligt forskelligt, som kan bruges i en undervisningssammenhæng. Det kan være alt lige fra spil, lege, undervisningsforløb, e-bøger, plakater/plancher, opgaver, ordkort – alt, hvad man kan forestille sig til brug i en undervisning.

Du kan lave materialer i mange programmer. Vores udgivere lave materialer i bl.a. Power Point, Publisher, Word, Google Slides, Pages, SketchBookEpress og Adobe Draw. Vælg det program du føler dig mest sikker i. Giv venligst filen et navn uden bogstaverne: æ, ø og å, da det godt kan drille lidt i vores system.

Når du vil bruge billeder i dit materiale, skal du altid huske på, at der er ophavsret på de fleste billeder fra en almindelig søgning på nettet. Du kan enten vælge at søge om tilladelse til at bruge billedet/billederne hos ophavshaveren (i nogen tilfælde et forlag, hvis der er tale om et forsidebillede af en bog) – eller du kan vælge at benytte billeder fra gratis billedeside på nettet. Se listen af billedesider under punkt 6.  

1.4 Om udgivelsen/kolofonside

Som det sidste skal du også huske at lave en side (Om udgivelsen/kolofonside) i dit materiale, hvor du noterer følgende:

 • Skriv gerne en tak til kunden, fordi kunden har hentet netop dit materiale.
 • At materialet er udarbejdet af dig, meget gerne med kontaktoplysninger (mailadresse), så kunden kan kontakte dig, hvis kunden har spørgsmål eller kommentarer til dit materiale.
 • Kildeangivelse – hvor kommer billeder, illustrationer mm. fra. Læs mere om brug af billeder under punkt 6.
 • Pr. 1. august 2022 vil materialer med en opfordring til indberette til Copydan Tekst & Node blive frasorteret i Copydan Tekst & Nodes registreringsproces. Vi anbefaler derfor i samarbejde med Copydan Tekst & Node at du skriver følgende på din ‘Om udgivelsen’/kolonfonside:‘Al kopiering, analogt og digitalt, af dette materiale eller dele deraf er tilladt i henhold til undervisningsinstitutionens aftale med Copydan Tekst & Node. Kopiering, der går ud over begrænsningsreglerne i aftalen med Copydan Tekst & Node, kan alene finde sted efter forudgående aftale med licensgiver’.
 • Derudover kan du også notere følgende: ‘Husk, dette materiale er nu dit. Du kan tage materialet med dig, hvis du flytter skole. Du må gerne have materialet liggende på både dine computere og din tablet, og du må printe det til eget brug – og naturligvis gerne kopiere til din egen undervisning. Men du må IKKE lave fildeling eller udlevere kopier til dine kollegaer og venner’. 

Her kan du se et eksempel på en ‘Om udgivelsen’/kolofonside:

Forslag til ‘Om udgivelsen’/kolofonsiden.

1.5 Fodnote

På hver side skal du skrive materialets titel samt indsætte et Copyrigtht-ikon efterfulgt af dit navn.

2. Sådan opretter du et materiale på BubbleMinds – følg vores nye materialeoprettelsesguide

 1. Navngiv dit undervisningsmateriale/titel på materialet (lav den ikke for lang titel af hensyn til visning på hjemmesiden).
 2. Beskriv dit undervisningsmateriale. Skriv en salgstekst/beskrivelse af materialet, så andre kan læse om materialet og få et indblik i materialet inden de evt. vælger at hente/købe materialet.
 3. Notér hvad dit undervisningsmateriale består af, hvad kunden får med ved et evt. køb.
 4. Tilføj gerne et par søgeord/tags – hvad du kunne forestille dig andre ville søge på. Guiden foreslår ord til dig.
 5. Kategorisér dit undervisningsmateriale. Du skal vælge klassetrin, aktivitetstype og fag.
 6. Prissæt dit undervisningsmateriale. Det er dig, som fastsætter prisen. Husk prisen skal være inkl. moms. Husk også at notere 0 kr., hvis materialet er gratis. Se og læs mere om prissætning og kommisionssalg af dit materiale under punkt 5.
 7. Upload din(e) fil(er) (vejledning/lærervejledning, spilleregler, selve undervisningsmaterialet samt siden ‘Om udgivelsen’/kolofonside). Materialet uploades typisk som pdf-fil eller en redigérbar fil (hvis andre skal have lov til at redigere i materialet). Det er muligt at uploade flere filer til det samme materiale.
 8. Upload billeder af dit undervisningsmateriale. Indsæt gerne et par salgsbilleder.
 9. Forbind dine materialer. Hvis du på et tidspunkt lægger andre materialer på side, eller måske allerede har andre materialer liggende i forvejen, har du mulighed for at forbinde materialerne med hinanden, så de bliver vist sammen ude på hjemmesiden. Hold CTRL/Command-knappen nede på dit tastatur for at vælge flere.
 10. Se evt. et preview af dit materiale.
 11. Acceptér til sidst at undervisningsmaterialet er dit og at du har rettighederne til udgive/sælge alle dele i undervisingsmaterialet så som billeder, grafiske elementer, tekst mm. Efter accept kan du nu sende dit materialer til gennemsyn. Efter et stykke tid, vil dit materiale blive godkendt og du kan nu se det på hjemmesiden samt i din oversigt ‘Mine delinger’.

3. Sådan redigerer du i et allerede eksisterende materiale?

Nogle gange har man brug for at rette i et allerede oprettet materiale. Det kan enten være fordi du opdaget en fejl i dit materiale, du bare gerne vil tilføje noget eller noget helt tredje.

Når du retter i et allerede udgivet undervisningsmateriale forsvinder materialet for en stund ude på hjemmesiden og også fra din oversigt ‘Mine delinger’. Men så snart undervisningsmaterialet er blevet godkendt igen, vil det være at se ude på hjemmesiden og i din oversigt ‘Mine delinger’. Når du retter i et undervisningsmateriale, bliver undervisningsmaterialet også automatisk opdateret ude i kundernes BubbleMinds Bibliotek. Kunderne får dog desværre ikke en avisering om denne opdatering, så det vil være en god service at gøre opmærksom på denne opdatering, evt. via et Facebook-opslag. Send os gerne en mail, hvis du ønske hjælp til dette.

4. Sådan kan du lave billeder af dit materiale – video-guide

Hos BubbleMinds bruger vi gratis-programmet Jing til at lave varebilleder med, men der findes også rigtig mange andre måder at lave skærmbilleder på. Hvis du vil prøve kræfter med Jing, kan det hentes gratis her: https://www.techsmith.com/jing-tool.html

Her har vi lavet en video-guide til, hvordan programmet bruges og hvordan det lægges ind i dit mediebibliotek.

5. Prissætning, kommisionssalg og udbetaling

Det er altid dig som ‘Fordelsmedlem’, der fastsætter prisen på dit materiale. I Danmark er der moms på varer (også undervisningsmaterialer, læs bl.a. på Skat’s hjemmeside her: https://skat.dk/skat.aspx?oID=1947064&chk=216701)

Som ‘Fordelsmedlem’ på BubbleMinds får du 85% af salget. De resterende 15% beholder BubbleMinds til drift af hjemmesiden. Vi har her lavet et lille regneeksempel, som forklarer udregningen af kommisionen:

 • Din salgspris, eks. 10 kr.
 • BubbleMinds fratrækker momsen, dvs. 20% af de 10 kr. Herved er beløbet nu 8 kr.
 • Kommision bliver beregnet udfra prisen efter momsen (BubbleMinds afregner momsen til SKAT). Som ‘Fordelsmedlem’ vil du få udbetalt 85% af de 8 kr., dvs. 6,80 kr.

Udbetalingen af et evt. salg sker i første halvdel af hver måned – dog udbetales der ikke beløb under 100 kr. Beløb under 100 kr. overføres til næste måned. Vi vil meget gerne udbetale via bankoverførsel, så derfor må du som udgiver meget gerne sende os dit kontonummer på mail: info@bubbleminds.dk

Hvis du er momsregistreret skal du sende en faktura til os med beløbet fra din salgsoversigt + moms. BubbleMinds udbetaler beløbet inkl. moms via bankoverførsel. Du står selv for at indbette til SKAT.

6. Liste over billedersteder på nettet

Vi har her samlet et lille udvalg af sider på nettet, hvor du kan hente billeder, illustrationer, clipart, skrifttyper mm. til dine materialer. Billeder fra de fleste af siderne er frigivet, som betyder at de ikke er beskyttet af ophavsretten. Billederne er gratis, men husk dog altid alligevel at læse betingelserne på de enkelte sider, bl.a. hvordan grafikken må anvendes, og hvordan man skal kreditere for brugen af grafikken i sit materiale (Terms of use). Noter venligst disse oplysningen på ‘Om udgivelsen’/kolofonside i dit materiale.

Hvis du kender andre gode steder med gratis billeder, illutrationer, clipart, skrifttyper mm. hører vi gerne fra dig. Send dit/dine forslag til info@bubbleminds.dk

Billeder/illustrationer/foto
 • OpenClipart: OpenClipart fungerer som et fælleskab og en samling af vektore og clipart. Her kan man finde alverdens illustrationer, men man har også mulighed for selv at oplaoade illustrationer til siden. Openclipart indeholder over 120.000 vektore og clipart.
 • My Cute Graphics: My Cute Graphics har det fineste univers af clips art, baggrunde og rammer. Der er Alle illustrationerne er tegnet 100% af den amerikanske Laura Strickland.
 • Pixabay: Pixabay er en database fuld af billeder i høj kvalitet. Der findes over 920.000 fotoer, vektore og kunst illustrationer. Det er gratis at oprette sig på siden og dermed få adgang til billederne.
 • Pexels: Stor gratis billeddatabase.
 • StockPhotosforfree: Stock Photos 4 free er en gratis billeddatabase. Der findes over  100.000 fotos i databasen og de må alle bruges privat eller til kommerciel brug. Det eneste det kræver, er at man registrer sig på siden.
 • LibreStock: LibreStock er en database med over 62.000 gratis billeder. Det eneste er dog, at man skal søge på engelsk.
Faglige billeder
 • Nationalmuseets samlinger: Et rigtig fint sted, hvis du skal finde historiske fotos og materialer. I Natioalmuseets samling findes der både fotos og andre materialer, hvor ophavsretten er udløbet og dermed må brugs frit, men der findes også fotos og materialer, der stadig er beskyttet af ophavsretten. Du kan læse meget mere om, hvordan du krediterer de forskellige materialer her.
 • Statens museum for kunst: En stor samling af kunstbilleder. Billederne skal være Public Domain for at du må anvende disse.
Skrifttyper
 • Kevin and Amanda Free Srapbookfonts: Det amerikanske ægtepar Kevin og Amanda står bag denne side og tilbyder et stort udvalg af skrifttyper.
 • Fontspace: Fontspace indeholder over 31.000 forskellige skrifttyper.
 • Dafont: Dafont indeholder over 65.000 forskellige skrifttyper.

Opdateret maj 2022