Hvad skal et undervisningsmateriale indeholde?

Vi har her lavet en lille guide, hvor du kan læse lidt om hvordan et undervisningsmateriale kan opbygges og hvilke oplysninger, som kan være gode at få med, når du skal udgive det på BubbleMinds. Derudover kan du se et eksempel på en forside og på siden ‘Om udgivelsen’/kolofonen.

Opbygning af et undervisningsmateriale

Når du skal udgive et undervisningsmateriale på BubbleMinds kan det være en god idé at bygge det på denne måde:

 • Forside
 • Vejledningsside(r)
 • Selve undervisningsmaterialet
 • Om udgivelsen/kolofonen
Forside

Lav en forside, hvor du noterer:

 • Materialets titel
 • Copyright-ikon (©) efterfulgt af dit navn – og evt. udgivet på BubbleMinds.dk
 • Evt. nogle billeder som blikfang. Lav et billede af din forside og brug den som dit salgsbillede, når du skal lægge dit undervisnings-materiale ind på BubbleMinds.

Eksempel på forside

Vejledningsside(r)

Her kan du skrive lidt om formålet med undervisningsmaterialet. Eks. hvem henvender dit undervisningsmateriale sig til, didaktiske overvejelser mm. Det er også her du skriver, hvordan dit undervisningsmateriale kan anvendes og evt. spilleregler mm. Alt i alt en side/sider, der forklarer hvordan dit undervisningsmateriale skal bruges – så det bliver nemt for andre lærere at anvende.

Fodnote på alle sider

Det er også en rigtig god idé at lave en fodnote på alle siderne i undervisningsmaterialet. Her skal du skrive:

 • Materialets titel
 • Copyright-ikon (©) efterfulgt af dit navn – og evt. udgivet på BubbleMinds.dk
Om udgivelsen/kolofonside
 • Brug af billeder: Husk, altid at have tilladelse til at bruge billederne. Der kan hentes mange gratis billeder rundt om på nettet, bl.a. fra www.pixabay.com, www.openclipart.org mm. Billeder fra disse sider skal blot krediteres (se hvordan på eksempelsiden ‘Om udgivelsen’/kolofonen). Vær opmærksom på at billeder fra en alm. Google-søgning kan som oftest indeholder billeder, som kan være beskyttet af ophavsret.
 • Tilladelse fra forlag: Spørg altid forlaget om tilladelse til at bruge billeder fra deres bøger. Tilladelsen skal fremgå på ’Om udgivelsen’/kolofonen.
 • Kontaktoplysninger mv.: Skriv dine kontaktoplysninger (navn og gerne mail), så kunder kan henvende sig til dig med evt. spørgsmål eller kommentarer.
 • For at komme i betragtning til et evt. vederlag fra Copydan Tekst & Node skal du huske at notere følgende i dit undervisningsmateriale:

Al kopiering, analogt og digitalt, af dette materiale eller dele deraf er tilladt i henhold til undervisningsinstitutionens aftale med Copydan Tekst & Node. Kopiering, der går ud over begrænsningsreglerne i aftalen med Copydan Tekst & Node, kan alene finde sted efter forudgående aftale med licensgiver.

Forslag til ‘Om udgivelsen’/kolofonen

Det vil være en stor hjælp for Copydan Tekst & Node, hvis ‘Om udgivelsen’/kolofonen bliver let tilgængelig fx i form af et salgsbillede, særligt ved betalingsmaterialer.  Det er for at Copydan Tekst & Node nemt kan finde frem til indehaveren af undervisningsmaterialer i forbindelse med deres registrering i forhold til udbetaling af deres årlige vederlag. Læs mere her.

Hvis du har yderlige spørgsmål vedr. udarbejdelse af dit undervisningsmateriale, skal du være meget velkommen til at skrive til os: info@bubbleminds.dk

Rigtig god fornøjelse med udarbejdelsen af dit undervisningsmateriale – vi glæder os rigtig meget til at udgive det på vores side.